DÜNYA
ABD’nin BM Büyükelçisi İsrail’i Gazze’deki ‘felaket koşulları’ nedeniyle kınadı
İSRAİL VE ABD’DEN GAZZE’YE YARDIM TARTIŞMASI: YARDIMLAR ENGELLENİYOR MU?
İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Danny Danon, ülkesinin Gazze’ye yönelik insani yardımları engellemediğini savundu. Danon, Gazze’ye gönderilen yardımların büyük bir kısmının onaylandığını ve uygulanmaya konduğunu belirterek, İsrail’in bu konudaki tutumunu savundu. Ancak BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) yapılan oturumda, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, İsrail’e Gazze’deki insani kriz konusunda acil adımlar atması çağrısında bulundu.
ABD’DEN İSRAİL’E ÇAĞRI: “YARDIMLARI GECİKTİRMEYİN”
BM Güvenlik Konseyi’nde konuşan ABD Büyükelçisi Thomas-Greenfield, İsrail’in abluka altındaki Gazze’de yaşanan “felaket koşulları”nın bir an önce düzeltilmesi gerektiğini vurguladı. Gazze’deki kötüleşen insani duruma atıfta bulunan Thomas-Greenfield, “Bu koşulların düzeltilmesi için acil adımlar atılmalı, İsrail yardım teslimatlarını engellememelidir” ifadelerini kullandı.
Thomas-Greenfield, Gazze’nin kuzeyinde yaşanan tahliye sürecine de değinerek, insanların yaşam alanlarına geri dönebilmeleri gerektiğini belirtti. “Gazze Şeridi’nde, demografik ya da bölgesel bir değişikliğe neden olabilecek herhangi bir girişime izin verilmemeli” dedi.
GAZZE’DEKİ İNSANİ DURUM KRİZİ DERİNLEŞİYOR
BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Başkanı Philippe Lazzarini ise, yüz binlerce insanın yeniden göç etmeye zorlandığını ve Gazze’de insan eliyle yaratılan bir kıtlığın eşiğinde olunduğunu vurguladı. Lazzarini, Güvenlik Konseyi’ne, “Gazzeliler, yeniden dayanılmaz koşullara mahkum ediliyor. Yardımların hızla ulaştırılması hayati önem taşıyor” diye konuştu.
Gazze’deki sağlık yetkilileri, İsrail’in Hamas’a yönelik misillemelerinde bugüne kadar çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 42.000 Filistinlinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yaklaşık 85.000 kişi ise yaralandı. Bölgede devam eden çatışmalar nedeniyle gıdaya, temiz suya ve temel tıbbi malzemelere erişim ise büyük ölçüde kısıtlı durumda.
İSRAİL’DEN SUÇLAMA: “HAMAS YARDIMLARI ENGELLİYOR”
İsrail’in BM Büyükelçisi Danny Danon, İsrail’in Gazze’ye yönelik insani yardımlara herhangi bir kısıtlama getirmediğini, insani yardım taleplerinin %82’sinin onaylandığını öne sürdü. Danon, Hamas’ı ise yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak yerine kendi amaçları doğrultusunda kullanmakla suçladı.
Danon’un bu açıklamaları, BM’nin uzun süredir Gazze’ye yardım sevkiyatında yaşanan engellerden şikayetçi olduğu bir döneme denk geldi. Reuters’in haberine göre, son haftalarda Gazze’ye gönderilen gıda sevkiyatında ciddi bir düşüş yaşandı. İsrail, bazı yardımlara yeni gümrük kuralları getirirken, işletmeler tarafından organize edilen yardım teslimatlarının da azaldığı bildiriliyor.
BM’DE İNSANİ YARDIM ÇAĞRILARI YÜKSELİYOR
BM Güvenlik Konseyi’nde konuşan Fransa’nın BM Büyükelçisi Nicolas de Riviere, “İnsani yardımın ulaştırılmasında engellemeler sürüyor ve yardım çalışanları sürekli tehdit altında” dedi. İngiltere’nin BM Büyükelçisi Barbara Woodward ise İsrail’in sivil kayıpları önlemek için daha fazlasını yapması gerektiğini vurguladı.
BM’ye göre, çatışmaların başlamasından bu yana Gazze’ye gönderilen insani yardım malzemelerinin sevkiyatında ciddi zorluklar yaşanıyor. Birleşmiş Milletler, insani yardım çalışanlarının güvenliğinin sağlanması ve yardımların hızlı bir şekilde ulaştırılması için uluslararası toplumdan destek çağrısında bulundu.
İSRAİL VE HAMAS ARASINDAKİ ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR
Gazze’deki çatışmalar, Hamas’ın 7 Ekim 2023’te İsrail’in güneyine düzenlediği ve yaklaşık 1.200 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırılarla başlamıştı. Hamas’ın baskınında 250 kadar kişinin rehin alınmasının ardından, İsrail Gazze’ye yönelik geniş çaplı bir askeri operasyon başlattı. O tarihten bu yana Gazze’deki sivil kayıpların sayısı artarken, İsrail’e yönelik uluslararası tepkiler de büyüyor.
BM Genel Kurulu’nun ateşkes çağrılarına rağmen İsrail’in saldırılarını sürdürmesi, uluslararası toplumda geniş yankı uyandırdı. Güney Afrika’nın başvurusu üzerine İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırım suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Mahkeme, İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah kentindeki faaliyetlerini durdurmasına hükmetti.
GAZZE’DE YAŞAM KOŞULLARI KRİTİK SEVİYEDE
Gazze’nin büyük bir kısmı İsrail’in hava saldırıları nedeniyle harabeye dönerken, bölgede insani yardım ihtiyacı kritik seviyeye ulaştı. Yardımların ulaştırılmasında yaşanan engeller, bölgede açlık ve temel ihtiyaçların karşılanamaması gibi sorunları daha da derinleştiriyor. BM ve insani yardım kuruluşları, Gazze’de yaşanan insani krizin son bulması için acil adımlar atılması gerektiğini belirtiyor.
Bölgedeki krizin çözümü için uluslararası toplumun daha etkin bir rol üstlenmesi gerektiği ifade edilirken, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların sonlandırılması çağrıları da devam ediyor. Ancak, bölgede yaşanan insani dram ve artan sivil kayıplar, bu çağrıların ne zaman karşılık bulacağı konusunda belirsizliğini koruyor.